Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az angol cocker spániel gondozása

2010.12.30

Szőrzetápolás

A cocker egyik ékessége a gyönyörű, hosszú szőrzete. Ez viszont rendszeres ápolásra szorul, ha meg akarjuk tartani tetszetősségét. Személy szerint nem ajánlanám a nyírást, mivel egyes egyedeknél ez tönkreteheti, gyapjassá teheti a bundát (kivéve speciális eseteket; pl öreg kor, betegség, stb). Kiállításra szánt spánielünket pedig tilos is megnyírni.
Az ápolást már fiatalon el kell kezdeni. A rendszeres fésülés az elhalt szőrszálak eltávolítását is segíti. Ez főleg a szőrváltáskor (8-9 hónapos kor körül) lehet igen hasznos, mivel ilyenkor rengeteg piheszerőr ún. kölyökszőr hullik ki, ami borzasztóan tapad mindenhez. Saját tapasztalat!!! A szőnyegből szinte kiszedhetetlen! A pihék eltávolításának legjobb módja, ha felgumizunk egy sűrű fogú fésűt. Ezt úgy tehetjük meg, ha elvágunk egy befőttesgumit, az egyik végét hozzákötjük az első foghoz, majd szlalomozva befűzzük a fogak közé. A másik végét rögzítsük az utolsó foghoz.
A fekete szín? egyedeknél a teljes felnőttkori szőrváltás elütt a szőrszálak barnásvörösre színeződhetnek. Ettől ne ijedjünk meg, mikor kicserélődik a bunda, ez meg fog szünni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tulajdonosnak szüksége lesz:
 ?Sűrű fogú fésű?
 ? Ritkafogú fésű?
? "Uszkárkefe"
? Sörtekefe (legjobb a disznósörte)
? Bontófésű
? Gumiujj
? Olló
? Ritkítóolló
? Fültisztító folyadék
? Szemtisztító folyadék (a tiszta víz, vagy a kamillatea is jó)
? Sampon
? Kondicionáló balzsam (nem kötelező)
? Filcbontó folyadék (az esetleges gubancokhoz)
? Szárazsampon (nem kötelező)
? Nyírógép (nem kötelező)

Trimmelés:
A cockert trimmelik, azaz az elhalt szőröket kitépkedik. Ne ijedjünk meg, ha jól csinálják, akkor egyáltalán nem fájdalmas. Legjobb gumiujjakkal végezni, amit állatkereskedésekben, irodaszer boltokban szerezhetünk be, de nálam jól bevált a levágott gumikesztyu is. A trimmelést a hüvelyk-és mutatóujjunkkal végezzük. 6-8 hetente lehet rá szükség. Így fenntartható kutyánk ápolt és rendezett külseje. A kezdő gazdiknak azt tanácsolom, hogy először keressenek fel egy spánielhez értő kutyakozmetikust, aki megmutatja, hogyan kell szakszerűen trimmelni. Természetesen én is szívesen adok ebben is tanácsot.
A fülek tűzésénél, a faroknál és a tappancson ajánlott ollóval (még jobb ritkítóollóval) rövidíteni a szőrt. A fülek belső felét is tisztítsuk meg a szőrt?l. Ez elősegíti a szellőzést, amivel megelőzhető annak bepállása, begyulladása. Emellett így sokkal szebben simulnak a fejhez. A zászlót és a szoknyát lehetőség szerint ne vágjuk le! Ezt a fajtastandard (fajtaleírás) is előírja!
A mancsokról, a talpról és az ujjak közül viszont ajánlott. A beleragadó piszoktól ugyanis begubancolódhat, ami a fertőzések melegágya lehet. A fülek felső 1/3-át 
és a nyak elülso részét nyírógéppel is meg lehet nyírni, de itt is jobb ritkítóollót használni.

 

 

 

Fürdetés:
Egy nehéz kérdés! Milyen időközönként szabad fürdetni a kutyát?! Ezen már sokan és sokat vitatkoztak. Én azt tapasztaltam, hogy ha megfelelő és kíméletes samponnal végezzük, akkor semmi baja nem lesz a gyakoribb fürösztéstől. Ehhez viszont tényleg minőségi sampon szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágábbat kell megvennünk. Nagyon jók a különböző újrazsírozó, nercolajos, tápláló samponok. Én használtam már "embersampont" is és még mindig van szőr a kutyán, ám mégis jobb ezeket kerülni.
Előfordulhat, hogy kutyánk korpás, ilyenkor ajánlott valamilyen korpásodás elleni szert használni. Nálunk bevált a patikákban kapható kénes sampon. (érdekes, hogy vettem neki méregdrága korpásodás elleni kutyasampont, amit?l még korpásabb lett!!!)
Ha nem szeretnénk sokszor kádba dugni a kutyát, akkor hasznos segítség lehet a szárazsampon. A kiállításra is magunkkal vihetjük, és kitisztíthatjuk vele a szőrt, ha esetleg bepiszkolódik. Ezt a felhajtott szőrre kell szórni, majd alaposan kikefélni.
Ha kölyökkutyánk van, akkor nála használhatunk kíméletes kölyöksampont (Esetleg babasampont. Ez a felnőtt kutyáknál is jó a fej tisztításához.).
A fürdetés menete:
? Első lépés a szőr átfésülése, az esetleges csomók kibontása. Ha a kutya bundája gubancos, filces, azt a fürdetés még rosszabbá teszi.
? Mikor végre, hosszas üldözés után megfogtuk ebünket, tegyük be a kádba, vagy az arra kijelölt fürdetőeszközbe (mosógép nem ajánlott).
? Alaposan (bőrig) nedvesítsük be a bundát langyos vízzel.
? A felhígított sampont egyenletesen oszlassuk el a szőrön.
? Dörzsöljük bele, amíg rendesen fel nem habzik.
? Addig öblítsük tiszta, langyos vízzel, amíg az összes sampont ki nem mostuk.
? Ezután tehetünk rá kondicionáló balzsamot is. Ettől simább, csillogóbb és rendezettebb lesz a szőr. Fontos, hogy ezt is öblítsük ki.
? Nyomkodjuk ki a vizet a bundából, aztán alaposan, de kíméletesen dörzsöljük át egy törölközővel.
? Én hajszárítóval szoktam megszárítani őket. Ha kicsi koruktól hozzászoktatjuk, általában nem szokott gond lenni vele. Hidegebb időben ajánlott a száradás után is 1-2 óráig bent tartani, nehogy bekorpásodjon a bőrük.
Amelyik cockert rendszeresen kefélik, annál nem szükséges a gyakori fürdetés.Ha azonban a kutya piszkos vízben szokott úszni, vagy a porban hempergőzik, kívánatos többszöri fürdetés, hogy ne legyen az állat szagos. Sokféle jó, rovarírtó hatású sampon kapható, de az ember által használt sampon is megfelel. Mielőtt a kutya éjszakai nyugovóra térne, feltétlenül meg kell róla győződni, hogy rendben van -e egészségileg, és teljesen száraz-e. Ha ön valamilyen okból szeretné, hogy cockerja a lehető legelőnyösebben nézzen ki, a szárazsamponok por, hab vagy szesz anyagúak  felfrissíti az állat szőrzetét!

 

 

BONTÁS

Legtöbb (kivétel az amerikai cocker- és az ír vízi spániel) spániel szőrzete zászlós, vegyes hosszúságú szőrzet, hiszen a pofákon egészen rövid (ez a születéskor szinte hiányzik), félhosszú a fejen, a nyakon, a háton, a farok tetején és combok két oldalán. Nagyon hosszúra nő a füleken, a mellső lábak hátulsó élén, a szegycsont teljes vonalán a bordakosár középső vonalától, a hátulsó láb elülső és hátsó részén, a farok alján és a mancsokon. Ez a szőrzet a vadásztulajdonsághoz alkalmazkodva erős (nem drótos!), de selymes szálú fedőszőrből és időszakosan különböző mennyiségű aljszőrből áll. A szőrzet szinte mindig egyenes nem hullámos és nem göndör. A szőrzet állandó, folytonos vedlésben van, melyet az évszakok és az életkor is befolyásol, ezért hol intenzívebb a vedlés, hol szinte észrevétlen. Az otthoni ápolás intenzitásától függően ajánlott 2-3 havonta a fajtához értő kozmetikust felkeresni.

A zászlós típusú spánielek (angol cocker, angol springer, welsh springer, clumber, field, susex) bontásához, fésüléséhez puha gumiágyas megtört fémfogú kefét és fémfogú fésűt használjunk. Hetente egyszer teljesen bontsuk csomómentesre és ne csak a szőrzet felületét, hanem a has és zászlók teljes keresztmetszetét. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a hosszú szőrt felemelve a bőr tövétől rétegesen, csíkonként bontjuk ki. Először a kefével és ellenőrzésképpen a fém fésűvel. Nagy figyelmet fordítsunk a hajlatokra és a fülekre. A hónalj és has szőrét érdemes oldalfekvésben bontanunk. Szőrváltás vedlések idején (kölyökszőr 8-15 hónapos korban, tavaszi és őszi vedlés) akár hetente többször is fésülhetjük kedvencünket. Az amerikai cockerek szőrzet minősége több és finomabb szerkezetű, ezért puha gumiágyas egyenes fémfogú kefével bontjuk rétegesen. Csak a csomósabb részekre használjunk megtört fémfogú kefét. Munkánkat ellenőrizhetjük ritkafogú fém fésűvel. Ha szép szerzetet szeretnénk a bontásnál használjunk szőrbontó permetet.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szia!!!!!!!!!!!

(takács dóra, 2012.01.16 15:56)

Szia még nem ismerlek de szeretnélek online megismerni.Szerintem nagyon ügyes vagy és tehetséges ha kutyatudó versenyen vennél részt tuti nyernél.ha eszt a levelet meg kapod létszíves írj vissza valamit.