Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajták

 

 

 

 

 

 

 Fajták:

Angol cocker spániel: 

Az angol cocker spániel a fajtacsoport legismertebb és legnagyobb számban tartott képviselője. Minden bizonnyal ősi vérvonalat képvisel, ám múltja tisztázatlan, a spániel név eredete ma is vitatott. Angol írásos emlékek már a X. században is említést tesznek a fajról, melyet a nemesek kutyájaként írnak le, és nagy anyagi értékkel illettek. Hajdanán speciális erdei szalonka vadászatra tenyésztették ki, később nyúl más apróvadak vadászatára is tartották. Az angol cocker spániel közepes testalkatú, jó kiállású, rugalmas izomzatú eb, mozgása egyaránt mutat erőt és kifinomultságot. Ma már inkább kedveltetésből tartják, akár lakásban is. Jól képezhető és okos, de önfejűségre hajlamos, ezért figyelmes nevelést igényel. Kiváló társ:hűsége megingathatatlan, derűs jelleme gazdáját is felvidítja. Az emberekkel roppant barátságos és nyitott, ezért őrzésre semmiképpen sem ajánlott, mert az idegeneket is örömmel farkát csóválva üdvözli.

 

angol-cocker-spaniel-05.jpg


 

 


Clumber spániel :

A legerőteljesebb spánielt az angliai Clumber parkban tenyésztette ki New Castle hercege. A c1umber spániel vérbeli vadászkutya: terhelhetősége kitűnő, jelleme nyugodt, lelkesen szolgálja gazdáját. Roppant eszes kutya, kiválóan képezhető, soha nem kapkod és nem mutatkozik idegesnek, viselkedése megfontoltságot mutat. Csendes kutya, ritkán ugat. Vadászok és erdészek egyaránt szívesen tartják, de házi kedvencként is népszerű.

 

clumber_spaniel.jpg

 

Field spániel:

Mai ismereteink szerint az angol Phineas Bullock volt az első, aki az akkoriban létező spániel variációknál alacsonyabb, rövidebb lábú, de hosszabb testű egyedeket próbált kitenyészteni. elsősorban egyszínű, fekete egyedeket használt, melyeket a vadászok akkoriban nem kedveltek. A fehérfoltos spánieleket vadászat közben ugyanis könnyebben meg lehetett különböztetni a vadtól, nagyobb távolságról is. Valószínűleg cockereket és sussexeket keresztezett, és az 1880-as években basset hound típusú ebeket is felhasznált. Az általa kialakított típust, melyet rossznyelvek spániel-karikatúrának neveztek, Mortimer Smith fejlesztette tovább. Vadászati szempontból a rövidebb lábú, hosszabb spánieleknek az volt a kézenfekvő előnye, hogy a gyalogos vadász is követni tudta. A mai modern field spánielek szinte kizárólag két kantól és két szukától származnak:a fekete színű alomtestvérek, Ronayne Regal és Gormac teal 1962-ben született, a fekete színá szuka, Columbina of Teffont 1957-ben, a barna színű szuka, Elmbury Morwenna of Rhiwlas pedig 1963-ben.

 

field.jpg

Sussex spániel:

Ez a nehézsúlyú spániel Sussex megyéről kapta nevét, ahol a fajta "atyja", Mr. Fuller élt Rosehill birtokán, és foglalkozott vadászkutyáival ötven éven keresztül. Mr. Fuller volt az első, aki a fajta ma is ismert színére, a telt, aranyos-májbarnára kezdte szelektálni spánieljeit. Habár a fajta később más tenyésztők érdeklődését is felkeltette, a második világháború végeztével, 1945-re csupán öt nyilvántartott egyed maradt. Szerencsére Mrs. Joy Freer köszönhetően fennmaadt a fajta, ő hatvan éven keresztül foglalkozott sussex spánielekkel. A fajta génállománya napjainkban is nagyon kicsi, 2003-ban az Angol Kennel Klub csupán 68 kölyköt regisztrált. A Sussex Spaniel Association 1924-ben alakult, jelenleg 200 tagja van.

 

1198059943sussex_spaniel.jpg

 

 

 

Angol springer spániel:

Nagy múlttal rendelkező, ősi spánielfajta. Háta és nyaka izmos, állkapcsa erőteljes, hosszú fülét göndör szőr fedi, mancsát pedig sima szőrzet borítja. Arckifejezése szelíd, mozgása élénk, figyelme kiterjedt, a környezet változásait ugatással jelzi gazdájának. Keresi az ember társaságát, sok törődést igényel, különösen boldog, ha gyerekekkel játszhat. Eredetileg vadászkutyaként tartották, így rengeteg mozgást igényel, futni és úszni egyaránt szeret. Kiváló társ, ám rosszul viseli a magányt, ha elhanyagolják, könnyen önfejűvé és konokká válhat.

 

english_springer_spaniel_black_sitting.jpg

 

Amerikai cocker spániel:

Csodaszép szőrzet és barátságos tekintet, bohókás füle· és elegáns mozgás jellemzi az angol cocker spánielből kitenyésztett amerikai cocker spánielt. Kedélyes természete és szelídsége, lankadatlan kíváncsisága és elbűvölő intellektusa okán főként kedvtelésből tartják, de vadászösztöne sem kopott a tenyésztés során. A kutyakiállítások és versenyek sztárja, népszerűsége évtizedek óta töretlen. Dús, hosszú szőrzete komoly gondozást igényel, a rendszeres fésülés és kefélés, fürdetés és nyírás miden törődő gazda kötelessége.

 

american_cocker_bradulace.jpg

 

 

 

 

Ír vízispániel :

 

Az ír vízispániel különc a spánielek közt, testalkata, nagy marmagassága, göndör szőrzete, keskeny farka okán élesen elkülönül a fajtacsoport többi tagjától. Jelleme elbűvölő: szelíd és játékos, az emberrel szemben roppant kedves, gazdáját és annak családját lelkes rajongással övezi. Eredetileg vízimadár-vadászatra tartották, mert kiválóan úszik és örömmel apportíroz, szaglása csalhatatlan, munkabírása pedig kiváló. Tartása családok számára is ajánlott, mert békés természetéből adódóan a kisgyermekek kíváncsi molesztálását is jól tűri.

 

17-2.jpg